Категорије
Uncategorized

SAOPŠTENJE UPC POVODOM 3 DECEMBRA DANA OSI

Udruženje paraplegičara Cetinje, treći decembar doživljava kao dan u kojem se svi trebamo podsjetiti što se uradilo na afirmaciji osoba sa invaliditetom u prethodnoj, posebno se to odnosi na institucije sistema, ali i na nas, koji okupljamo lica sa invaliditetom.
Udruženje paraplegičara Cetinje, ne može biti zadovoljno stepenom integracije osoba sa invaliditetom u društvo, posebno se to odnosi na oblasti pristupačnosti, zapošljavanja, obrazovanja, kulture, sporta i slobodnog vremena, gdje nemamo jednake šanse u odnosu na druge građane zbog arhitektonskih, ali i psiholoških barijera.
Podsjećamo sve institucije i građane da su ljudska prava jedinstvena i nedjeljiva, uzajamno povezana, međusobno zavisna, što znači da ne može biti kvalitetnog zapošljavanja, bez dobrog obrazovanja, ili slobodnog kretanja.
Udruženje paraplegičara Cetinje, može biti ponosno na rezultate koje je postiglo u prethodnoj godini, posebno u oblasti pokretanja socijalnog preduzetništva, u kojem smo zaposlili pet lica sa invaliditetom, i za veoma kratko vrijeme postali prepoznatljiv poslovni subjekt u Prijestonici. Koristimo priliku da se posebno zahvalimo građanima Cetinja, koji prepoznaju naš trud i posvećenost i oni najčešće koriste naše usluge. Takođe smo zahvalni Loklanoj samoupravi koja dala veliki doprinos da ideja socijalnog preduzetništva bude održiva, ali i na pokretanju finansiranju Pravne kancelarije Udruženja.
Ono na čemu Udruženje će insistirati da se afirmacija invalidnosti mora odvijati ravnomjerno u svim njenim gradovima i da organizacijama OSI bude omogućeno pravo na rad i promovisanje politika invalidnosti, jer smo svi mi potrebni i jednako važni.
Na kraju podsjećamo sve na stav gospodina Damjana Tatića, člana UN Komiteta za prava lica sa invaliditetom i jednim od autora UN Konvencije: Komitet za ljudska prava prepoznaje kao autentične predstavnike samo one organizacije osoba sa invaliditetom koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a ne organizacije koje rade za osobe sa invaliditetom.
Na kraju čestitamo svim osobama sa invaliditetom u Prijestonici i Crnoj Gori treći decembar, uz želju za dobro zdravlje i veći stepen ostvarenih prava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277