Категорије
Uncategorized

UDRUŽENJE DANAS SLAVI 15 GODINA OD OSNIVANJA

Udruženje paraplegičara Cetinje danas slavi 15 rođendan, iza nas su brojni realizovani projekti i realizovane aktivnosti. Za vrijeme postojanja Udruženje je postalo prepoznatljiv i  nezaobilazan subjekat kada se govori o  politikama invalidnosti u Prijestonici Cetinje, ali i na nivou države.

 U ovoj i u narednim godininama Udruženje će u svom radu podizati profesionalne  standarde i dosljedno zagovarati integrisanje OSI u društvenu zajednicu u svim oblastima života.

SVIM ČLANOVIMA UDRUŽENJA ŽELIMO DOBRO ZDRAVLJE I DA NAREDNE ROĐENDANE  SLAVIMO U DRUŠTVO JEDNKAIH ŠANSI I MOGUĆNOSTI ZA SVE GRAĐANE.

Koristimo ovu priliku da predstavimo dio najznačajnijih aktivnosti u prethodnoj godini.

REALIZOVANI PROJEKTI- 2018

Projekat: Razvojem socijalnog preduzetništva do radne integracije OSI-2018

Podržan od ZZZ.CG-grant šeme iznos projekta je 43.140,00€

Na  početku projekta Udruženje paraplegičara Cetinje, dana 23. 05. 2018 godine organizovalo je  sastanak  sa korisnicima projekta i partnerom: AD. Štamparija ,,OBOD“ povodom početka realizacije projekta: ,,Razvojem socijalnog preduzetništva do radne integracije OSI“ dodijeljen od i u okviru grant šema.

Opšti cilj projekta je bio smanjenje stope nezaposlenosti u Prijestonici za osobe sa tjelesnim invaliditetom.

Specifičan cilje je bio  razvoj socijalnog preduzetništva-digitalne štampe.

Rezultati  projekta koje su  ostvareni:

Obuka kod poslodavca za samostalnu izradu propagandnog materijala; Obuka sa procesom štampe na digitalnim štamparskim mašinama; Obuka iz računovdostva u preduzetništvu.

 Obuka  se sprovodila  za devet korisnika projekta.

Obuku kod poslodavca sprovodio je partner na projektu AD Šatamparija OBOD

Nakon završene obuke Udruženje paraplegičara Cetinje organizovalo je okrugli sto, na okruglom stolu prisutni su bili,devet korisnika projekta koji su dobili diplomu o završenoj obuci ( Obuka sa procesom štampe na digitalnim štamparskim mašinama; Obuka iz računovdostva u preduzetništvu.)   tim Udruženja, partneri na projektu AD Štamparija “OBOD“,g-din Blažo Milić, i Nataša Šoć, predstavnik ZZZ.CG. g-din Stanko Laković.

Korisnici koji su dobili diplome:

 1. Andreja Cebalović;
 2. Darko Roganović; 
 3. Marija Lipovina;
 4. Luka Roganović;

 5.Marina Đurović;

 1. Ana Leković;
 2. Tatijana Kalezić;
 3. Lidija Borilović;
 4. Milica Lakićević;

Sljedeća aktivnost je bila nabavka savremenih  mašina na prilagođavanju radnog mjesta, za rad u preduzetništvu-digitalna štampa.

Tom prilikom opremili smo radni prostor sa sljedećim mašinama:

-kopir aparat;
kopir aparat za propagandni materijal( postere, flajere, vizit kartice..)
-mašina za rezanje vizit kartica, postera, flajera;
-spiralni aparat za koričenje;
-aparati za plastificiranje-plastifikatori
-heft mašina za koričenje većih formata;
-profesionalni foto-aparat;
Nakon ove aktivnosti organizovan je početak rada i potpisivanje Ugovora o radu za šest korisnika projekta, na period od šest mjeseci.

Zaposleni u Udruženju za kratak period postigli su sjajne rezultate,  svojim radom su pokazali  da je održivost ovog projekta moguća i realna, jer su od svog rada uspjeli da se nametnu tržištu, prevashodno zahvaljujući  svojim trudom i zalaganjem. Zaposleni su na najbolji način  razbili predrasude o radnim potencijalima osoba sa invaliditetom.

Nakon  završetka šest mjeseci rada u u Udruženje paraplegičara Cetinje, ponovo ćemo  sklopiti Ugovor o radu na period od šest mjeseci za troje OSI, iako je projektom bilo predviđeno zapošljavanje dva lica.

Korisnici koji su potpisali Ugovor o radu:

 1. Andreja Cebalović;
 2. Darko Roganović; 
 3. Marija Lipovina;
 4. Tatijana Kalezić;
 5. Lidija Borilović;
 6. Milica Lakićević;

Udruženje je od 02. 04. 2019 godine sklopilo Ugovor o radu za tri radnika/ce, na period od šest mjeseci na poziciji:  dizajner, finansijski menadžer, radnica kopir aparatima   za sljedeće radnike/ce

 1. Darko Roganović; 
 2. Marija Lipovina;
 3. Tatijana Kalezić

Zaposleni su obezbijedili platu za nerednih šest mjeseci.

Plan Udruženje je da nakoni isteka šest mjeseci, zaposleni formiraju d.o.o i budu konkurentni i samostalni u svom radu.

Na realizaciji ove ideje očekujemo punu podršku svih struktura u Lokalanoj samoupravi, privrednom i društvenom sektoru, na promovisanju zapošljavanja OSI, kroz vještine koje su stekli, kao i da svi pokažu društvenu odgovornost prema zajednici, posebno prema ranjivim kategorijama.

REALIZOVANE AKTIVNOSTI- 2018

KAMPANJA: ,,SLOBODNE JAVNE POVRŠINE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM’’

Udruženje paraplegičara Cetinje, dana 05. 07. 2018 godine u Bajovoj ulici sprovelo je kampanju za slobodne javne površine za lica otežanog kretanja.

Danas Bajova ulica izgleda ovako.Slobodna šetačka zona za sve njene građane.
Udruženje paraplegičara Cetinje i dalje će nastaviti sa kampanjama i vršiti monitoring pristupačnih javnih objekata i površina, jer je to najvažniji uslov za uključivanje OSI u svim oblastima života
Zahvaljujemo se timu na realizaciji ove uspješne kampanje Tatijani Kalezić, Nikoleti Pravilović, Ani Leković.

Cilj kampanje:
-Slobodne javne površine za OSI

Indikatori:
– Broj Objava na sajtu, o ciljevima komapnje, portalima..
– Broj registorovanih nepropisno parkiranih automobila
– Broj objavljenih intormacija u medijima (Press clipping -objavljeni članci u novinama,objave na portalima)

Rezultati:
-Podnesena inicijativa nadležnim institucijama

– Način praćenja/evaluacija:
-Monitoring sprovođenja inicijative
-Objava o krajnjim rezultatima kampanje.

Donator : nije bio potreban, jedino što je bilo potrebno za realizaciju kampanje je:

ISTRAJNOST-POSVEĆENOSTI BORBA ZA DRUŠTVO JEDNAKIH ŠANSI ZA SVE!!!

Književni dan posvećen mladoj umjetnici Nikoleti Pravilović održan u Američkom uglu

 

Udruženje aktivno djeluje i u drugim oblastima života na afirmaciji kulturnog stvaralaštva osoba sa invaliditetom, cilj Udruženja je da se osobe sa invaliditetom afirmišu na svim poljima

 U oblasti kulture imamo čast da predstavimo nadarenu umjetnicu, korisnicu kolica Nikoletu Pravilović, koja je imala zapaženu promociju poezije, u narednom periodu očekujemo izdavanje knjge ove talentovane djevojke, ali  afimarciju i drugih OSI, posebno mladih talentovanih članova, kako u poeziji tako I u uslikarstvu, ali i u drugim granama umjetnosti.

O poeziji Nikolete Pravilović govorio je akademik Sreten Vujović, a u okviru muzičkog dijela programa nastupila je mlada flautistkinja Slavica Pajević.

O poeziji Nikolete Pravilović akademik Sreten Vujović istakao je sljedeće:

Poezija je najuzvišeniji vid umjetnosti, putem koje naša mlada pjesnikinja Nikoleta Pravilović stavlja svoju dušu na papiru, gdje je svaka strofa i stih potvrđen ličnim pečatom njene duše i srca.

Cilj ovakvih aktivnosti jeste da, se sem promovisanja mladih stvaralaca Cetinja, koji nose poseban dar kreativnosti izražaja, se doprinese, i njihovom dodatnom animiranju uz želju da se čuje pisana riječ mladih talenata u mnogo većem obimu i pred širom publikom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277