Категорије
Uncategorized

POSJETA ŠEFFICE MISIJE – OSCE/ODIHR, TANE ZULUETE SA SARADNICIMA UDRUŽENJU PARAPLEGIČARA CETINJE

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Udruženje paraplegičara Cetinje  27. 03 2018 imalo je čast i zadovoljstvo da ugosti  šeficu misije  OSCE/ODIHR  u Crnoj Gori, Tane de Zuluete sa svojim saradnicima: Stručnjakom za pravna pitanja pri misiji – Yelena Kovalyovu; Dugoročni posmatrač zadužen za region Podgorice i Cetinja – Kirsten Joppe; Dugoročni posmatrač zadužen za region Podgorice i Cetinja – George Sand;  Asistentica dugoročnim posmatračima zaduženim za region Podgorice i Cetinja – Mariju Jojić.

Sasatnku ispred Udruženja prisustvovali su članovi:  Dejan Tmušić; Lidija Borilović;  Andreja Cebalović;  i Marija Lipovina.

Tema sastanka bila je pristupačnost biračkim mjestima,  licima sa otežanim kretanjima i licima sa invaliditetom.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Cetinje, na početku razgovora  naveo je  da je Crna Gora potpisala Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom  u kojoj je članom  3, navedeno da je jedno od osnovnih načela  pristupačnost, dok su  članom  9 navedene mjere koje će uključivati identifikaciju i uklanjanje prepreka i barijera.

Istakao je da je Crna Gora na osnovu Konvencije, usvojila Strategiju za integraciju lica sa invaliditetom, kao i set zakona na primjeni Konvencije, kao na primjer: Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata;  Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom.

Naveo je da i  pored dobre zakonske regulative, ono što nedostaje,  je nedovoljna primjena i njihova implementacija.

 

Šefica misije Tane de Zuluete, pohvalila je, sistemski  pristup Udruženja paraplegičara Cetinje, rješavanju slobodnog kretanja za osobe sa invaliditetom.

Predstavnici Udruženja upoznali su visoku gošću sa aktivnostima koje su realizovali  na ovom planu. Predstavljene su  publikacije Udruženja -Analiza Pristupačnosti u Prijestonici Cetinje-2012;  –Informator o (ne)prilagođenim objektima u Prijestonici Cetinje. Kao i   Akcioni plan na prilagođavanju objekata u Prijestonici Cetinje -2013.

Takođe, na  sastanku članovi Udruženja upoznali su visoke goste sa postignutim rezultatima Udruženja i u drugim oblastima, kao npr. u  oblastima inkluzivnog obrazovanja, zapošljavanja..

Šefica misije na kraju svoje posjete zahvalila se  Udruženju na iscrpnim informacijama. Tom prilikom iskazala  je podršku kancelarije OSCE/ODIHR u Crnoj Gori Udruženju na dosljednoj borbi uvažavanja i  poštovovanja  ljudskih prava OSI u Prijestonici Cetinje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277