Категорије
Uncategorized

SAOPŠTENJE POVODOM 3 DECEMBRA MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

Udruženje paraplegičara Cetinje, sa žaljenjem konstatuje da i pored određenog napretka za osobe sa invaliditetom, treći  decembar i dalje dočekujemo sa uskarićenim  pravima  u svim oblastima života.

 Nažalost,  još uvijek smo nedovoljno vidljivi u našem gradu. Razlozi tome su brojni, počev od oblasti pristupačnosti, inkluzivnog obrazovanja, zapošljavanja, ali  i u drugim oblastima u kojima se nije dovoljno uradilo na našoj integraciji.  I dalje se  na invaliditet  gleda na osnovu medicinskog modela, to jest milosrđa, ono što je nama najmanje potrebno.

Mi  za sebe želemo ista prava kao što to imaju i  drugi građani, kvalitetnu zdravstvenu i socijalni zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje, kulturne sadržaje, sportske aktivnosti, slobodno vrijeme, ono što čini cjelinu svakog pojedinca. To nijesu dragi prijatelji posebne potrebe, već  jednake potrebe kao što  ih svi vi imate.

Udruženje paraplegičara Cetinje, i dalje će istrajavati na poštovanju ljudskih prava za osobe sa invaliditetom, duboko svjesni činjenice da promjena svijesti donosioca odluka, ali i društva u cjelini mora da potekne od samih osoba sa invaliditetom.

Udruženje će kao i do sada  insistirati na dosljednoj primjeni zakonske regulative namijenjenim osobama sa invaliditetom, kao i našoj zastupljenosti  u svim planovima, projektima koji su namijenjeni svim građanima. Zalagaćemo se za  primjenu socijalnog modela koji nudi istinsku intigraciju ovih lica i to  na osnovu   jednakosti i ljudskog dostojanstva.

Na kraju očekujemo i zahtijevamo od donosioca odluka, ali i društva u cjelini  da sljedeći  dan osoba sa invaliditetom dočekamo sa većim stepenom ostvarenih prava, u to ime želimo vam svima dobro zdravlje, kao i jednake šanse i mogućnosti sa ostalim građanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277