Категорије
Uncategorized

INICIJATIVE I ISTRAŽIVANJE UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA CETINJE

Udruženje paraplegičara Cetinje, tokom mjeseca juna i jula podnijelo je više inicijativa nadležnim u Lokalnoj samoupravi.

Prva inicijativa tiče se pristupačnosti, tj. prijedloga Nacrta Akcionog plana prilagođavanja objekata i javnih površina za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje. Najvažniji dio ove inicijative je da se u budžetu Prijestonice Cetinje predvide finasijska sredstva za realizaciju Akcionog plana na prilagođavanju objakata i javnih površina.

 

 

Druga inicijativa je uvrštavanje osoba s invaliditetom kao ranjive kategorije stanovništva, prilikom rješavanja stambenih pitanja i to u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju i Strategijom za integraciju osoba sa invaliditetom 2016-2020. Oblast- SOCIJALNA ZAŠTITA

Imajući u vidu da najveći broj osoba s invaliditetom nije imalo jednake mogućnosti da riješi stambeno pitanje u redovnoj proceduri kao ostali građani, jer spadaju u teško zapošljivu kategoriju stanovništva. Zbog niskih primanja koje imaju, veliki broj njih prinuđen je da žive kod svojih porodica, bez mogućnosti samostalnog stanovanja i samostalnog izbora. Bez stvaranja mogućnosti samostalnog življenja lica sa invaliditetom, nemoguće je govoriti o kvalitetnoj socijalnoj inkluziji u društvo.

 

 

Glavni dio aktivnosti Udruženja u ovom periodu svakako spada Istraživanje o zapošljavanju lica sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 10. do 20. juna 2017. god. Istraživanje je spropvedeno na teritoriji Opštine Cetinje, o broju zaposlenih osoba sa invaliditetom.

Na uzorku od 20 ispitanika, bilo je obuhvaćeno po 5 državnih i privatnih preduzeća, obrazovnih institucija i organa lokalne samouprave. Zabrinjavajući podatak predstavlja da prema dobijenim rezultatima, na teritoriji Opštine Cetinje, u istraživanjem obuhvaćenim preduzećima i institucijama nema zaposlenih osoba sa invaliditetom, po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošlljavanju lica sa invaliditetom.

 

 
Ono što je naš tim, koji je sproveo istraživanje, utvrdio je da među ispitanicima ne postoji inicijativa na rješavanju ovog problema, kao ni postojanju planova nadležnih za sistematizaciju radnih mjesta za osobe sa invaliditetom.

U Opštini Cetinje, od ukupnog broja nezapolenih, 28¹ osoba su osobe sa invaliditetom, koje su kategorisane kao takve i nalaze se na evidenciji ZZZ CG

Tokom avgustovskih dana Udruženje paraplegičara Cetinje, svoj rad će bazirati na jačanju unutrašnjih kapaciteta organizacije, a već od septembra najavljujemo početak novih inicijativa, kao i uporno insistiranje na odgovore na prethodne inicijative.

Naš rad kao i do sad biće zasnovan na dosljednoj primjeni zakonske infrastrukture namijenenim osobama sa invaliditetom I to u skladu sa Strategijom za integraciju osoba sa invaliditetom 2016-2020, kao i sa Konvevencijom UN o pravima lica sa invaliditetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277