Категорије
Uncategorized

UPC: Uspješno realizovan projekat “Moje pravo-pravo na slobodno kretanje“

Udruženje paraplegičara Cetinje je, uz podršku Evropske unije, posredstvom Centra za građansko obrazovanje i Građanskih inicijativa, realizovalo projekat «MOJE PRAVO-PRAVO NA SLOBODNO KRETANJE». Partner na projektu bilo je Udruženje lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore.
Pristupačnost fizičke sredine i objekata od posebnog društvenog značaja, objekata za stanovanje, kao i svih ostalih predstavlja osnovu za slobodno kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom. Onemogućavanje slobodnog pristupa i kretanja lica s invaliditetom ukazuje da su lica otežanog kretanja nepoželjna u našem društvu.

Cilj ovog projekta bio je,  poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje. Konkretnije, projekat se odnosio na unaprijeđenje zakonske regulative radi poboljšanja fizičke pristupačnosti objekata u javnoj upotrebi a za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.
Ciljne grupe  bile su: Članovi UP Cetinje i ULTICG; Osobe smanjene pokretljivosti; Osobe sa  invaliditetom; Predstavnici nadležnih lokalnih institucija; Mediji.
Krajnji korisnici: Članovi UP Cetinje i ULTICG; Osobe smanjene pokretljivosti; Osobe sa invaliditetom; Porodice osoba sa invaliditetom; Predstavnici nadležnih lokalnih institucija; Predstavnici nadležnih nacionalnih institucija.

Postignuti rezultati:
•    Štampan i  objavljen Informator o (ne) prilagođenim objekatima u Prijestonici Cetinje – kojim je obuhvaćena većina javnih institucija od posebnog društvenog značaja, objekata za stanovanje  i javnih površina.
•    Organizovan okrugli sto ,,Pristupačnost fizičke sredine za lica sa invaliditetom’’ – na kojem su učestvovale osobe sa invaliditetom, predstavnici lokalne samouprave i mediji
•    Predstavljen Informator o (ne) prilagođenim objekatima u Prijestonici Cetinje.
•     Predstavljena Odluka o izradi Akcionog plana na prilagođavanju prioritetnih objekata u Prijestonici Cetinje.
•    Upućena Inicijativa o donošenju Odluke o izradi Akcionog plana na  prilagođavanju prioritetnih objekata u Prijestonici Cetinje.
•    Podnesena inicijativa Odluke o izradi Akcionog plana na prilagođavanju prioritetnih  objekata u Prijestonici Cetinje, Gradonačelniku, Predsjednuiku Skupštine Prijestonice Cetinje, Skupštini Prijestonice Cetinje;
•    Objavljena Info-brošura pod nazivom, ,,Pravo na slobodno kretanje osoba sa invaliditetom je pravo za društvo sloboda’’

Cilj Info- brošure  je da podigne svijest  javnosti o potrebama prilagođavanja javnih objekata potrebama osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277