Категорије
Uncategorized

Udruženje paraplegičara Cetinje: Radionica povodom dana studenata

Udruženje paraplegičara Cetinje, u sklopu projekta: ,,Prokativan pristup osobama sa invaliditetom u svim oblastima života“, organizovalo radionicu ,, INKLUZIVNO OBRAZOVANJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM“.
Realizacija projekta je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, a radionica je organizovana u ime predstojećeg dana studenata.
Radionici  pored članova Udruženja i osoba sa invaliditetom, prisustvovali su i predstavnici Loklane samouprave, J.U Dnevnog Centra za djecu i omladinu sa teškoćama i smatnjama u razvoju Cetinje.
Radionicu je vodila Ivana Janković studendica II godine pravnog fakulteta. Ona je  govorila o prednostima i mogućnostima studiranja osoba s invaliditetom. Tom prilikom istakla je, da je za svaku osobu obrazovanje preduslov za sticanje samopoštovanja o sopstvenim vrijednostima, kao i  razvoj njihovih potencijala, osjećaja dostojanstva i lične vrijednosti, pogotovo kada je riječ o osobama sa invaliditetom.
Navela  je da postoje određeni pomaci kada je zakonska regulativa u pitanju. Kao prednosti navela je besplatno studiranje viskoškolaca, veća svijest studenata sa invaliditetom o važnosti visokog obrazovanja, koja se ogleda i u sve većem broju upisa na fakultete studenata sa invaliditetom.
Kao nedostatke istakla  je, da  i dalje postoji  veliki broj fakulteta koji nijesu prilagođeni osobama s invaliditetom, da  nijesu obezbijeđena  nastavna sredstva i tehnička pomagala, studentima bez vida,  da su osobe bez sluha i govora diskriminisana, jer ne postoji standardizovan znakovni jezik, i gestovni tumači, s toga ne mogu pod jednakim uslovima upisati studije kao idrugi studenti.
Kada je riječ o asitenciji u nastavi istakla  je da  nije obuhvaćena kao sistemsko rješenje, već se i dalje zasniva na volonterskoj osnovi, asistente u nastavi  uglavnom obezbjeđuju NVO. Navela je da je neophodono stvoriti uslove da se njihov angažman ne zasniva na volonterskoj osnovi, već  je  potrebno unaprijediti zakonsku regulativu u ovom dijelu.
Udruženje će i  u narednom periodu nastaviti da afirmiše mlađe članove, uskoro najavljujemo radionice psihološkog i sociološkog profila, u kulturnom dijelu udruženje priprema zanimljive radionice, kao i jedno lijepo iznenađenje koje su osmislili mlađi članovi Udruženja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/upct/public_html/wp-includes/functions.php on line 5277